Valitse sivu
Etusivu » Julkisen ja yksityisen rahan liitto

Julkisen ja yksityisen rahan liitto

touko 17, 2021

Valkeakosken julkista infraa puretaan, rakennetaan, kaupataan ja kunnostetaan.  Kuntavaalien lähestyessä ajatus rakennuksien julkisesta ja/tai yksityisestä omistamisesta ja rahoittamisesta kiihtyy.  Käsillä on monta koskilaisittain isoa hanketta.

Muutaman vuoden kertomaa

Valkeakosken vuonna 1969 rakennettu kirkko puretaan.  Sääksmäen seurakunnan kirkkovaltuusto päätti 15.3.2018, että Valkeakosken kirkko puretaan ja tontti asetetaan myyntiin.

Viime syksynä Maanrakennus S. Paavola Oy suoritti vanhan vuonna 1964 rakennetun paloaseman purku-urakan.  Hyvin putsattu tontti odottaa uutta toimijaa.

Kaupunki rakennuttaa uuden vapaa-aikakeskuksen.  Aiemman rakennuksen purku-urakan, uuden rakentamisen sekä kirjasto-osan saneerauksen suorittaa Pallas Rakennus Oy.

VS kertoi 17.5.2021 Valkeakosken kaupungin suunnitelmasta huutokaupata Eerolan liikekeskuksen tontti rakennuksineen kaikkineen.  Ajatuksena on, että mahdollinen investori purkaa vanhan rakennuksen ja rakentaa tilalle maksimissaan 27 rivitaloasuntoa. 

Nyt keskustellaan Sorrilaan mahdollisesti tehtävästä yhtenäiskoulusta ja Naakan koulurakennuksen kohtalosta.

Eerolan liikekeskuksen matalat sokkeli ja räystäät kertovat ulospäin, mitkä ovat rakennuksen vaihtoehdot.

Eerolan liikekeskuksen ja Valkeakosken kirkon esimerkit

VKS:n em. artikkelissa tontti-insinööri Jani Kiiskilä kertoo Eerolan liikekeskuksen tonttia kaupatun jo hyvän aikaa.  Nyt hänen kertoman mukaan julkisella huutokaupalla haetaan näkyvyyttä – ”Huutokaupassa on vahva markkinointinäkökulma”.

Jos operaatio onnistuu, kaupunki säästää purkamisen kustannukset ja alueelle rakennetaan asuntoja.  Rahoittajana toimisi yksityinen investori.   Tämä on mielestäni erittäin kannatettava tapa tässä tapauksessa hoitaa ’kaksi kärpästä yhdellä iskulla’. 

Ei Valkeakosken kaupungin eikä myöskään Sääksmäen seurakunnan kannata ajatella kaikkea tehtäväksi omalla rahalla.  Kirkon tontti edustaa hienoa, keskeistä paikkaa.  Eerolan liikekeskus on taasen keskustan ulkopuolella, mukavalla rivitaloalueella. Kumpikin on ”muutettavissa rahaksi omalla business-arvollaan”. Sitä mahdollista saatua pääomaa voidaan sitten hyödyntää johonkin muuhun ’momenttiin’.

Kirkon sivulla oleva nuolikin kertoo, että ’eteenpäin on mentävä*, vaikka ’muurin aukot itkevätkin surusta’.

Turha kademieli pois

Edellä kuvatuissa projekteissa on hyvä unohtaa kapitalismin ja sosialismin jakolinja.  Kaikkien meidän koskilaisten etumme on elävöittää kaupunkiamme käyttämällä kaikkia mahdollisia resurssivaroja. Sama koskee kaikkea muutakin kaupunkimme hyväksi tehtävää toimintaa. 

Meidän koskilaisten kannattaa toimia järkevästi.  se on oikeastaan elinehtomme. Asetetaan tavoitteeksi yhteinen etu ilman ”luokkajaon juopaa”.  Se kuuluu historiaan, nyt eletään milleniumin jälkeistä aikaa. 

Teksti ja kuvat Heska

Maaliskuun puolivälissä Vapaa-aikakeskuksen purkutyöt ja kirjasto-osan sisäpurku etenivät rinta rinnan.