Valitse sivu
Etusivu » Merien ja järvien kulkija

Merien ja järvien kulkija

touko 3, 2021

”Merien ja järvien kävijä” Leo Lindell ja M/S Miina

Leo Lindell on tehnyt ”elämäntyönään” hyvän kokoisen, näköisen ja hyvin merikelpoisen aluksen M/S Miinan.  Alus on metallirunkoinen, siinä on kaksi Hondan perämoottoria sekä päämoottorina Volvo Pentan kone.  Leo naurahtaa, ettei Miina mikään nopea menijä ole mutta sitäkin varmempi.

”Rakensin veneen sivuille ponttoonit parantamaan kelluvuutta.  Kun ajaa isomman aluksen sivuaaltoihin esimerkiksi, niin yhden nykäyksen jälkeen Miina kelluu vakaasti myös isoissa sivuaalloissa”, hän toteaa.

Miina on varusteltu hyvin laajasti.  Leo kertoo käyneensä sillä mm. Pärnussa.  Miinan laituripaikka on Näsijärven Pajasaaressa.

Tampereen Navigaatioseura on perinteikäs ja monipuolinen koulutus- ja veneilyseura.  Se on perustettu v 1966.  Tampereen Navigaatioseuran hallitsema toimintakeskus sijaitsee Pajasaaressa.

Tammerkosken niskalla sijaitseva pieni saari on saanut nimensä saaressa jo ilmeisesti 1800-luvun puolivälissä olleen pajan mukaan. Pajasaaren kautta rakennettiin rautatiesilta Tammerkosken yli 1895 kun Porin rata valmistui. Pajasaaren nykyisen rakennuksen ”ydinosa” valmistui 1912 Näsijärven Purjehdusseuran paviljongiksi. Samaan aikaan valmistui myös aallonmurtaja saaren edustalle. Rakennuksen on suunnitellut kuuluisa tamperelainen arkkitehti Birger Federlay, joka oli tuolloin pursiseuran kommodori ja aiemmin myös Tampereen kaupungin arkkitehti.

Vuonna 1974 lopussa Näsijärven Purjehdusseuran vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyi, koska yhä lisääntyvä purjehdustoiminta ei ollut enää mahdollista Paasikiventien rakentamisen vuoksi. Paviljonkirakennus myytiin kaupungille ja purjehdusseura rakensi uudet tilat Jänissaareen.

1976 Tampereen Navigaatioseura vuokrasi Pajasaaren ja siihen liittyneet kiinteistöt kaupungilta. Tuvan seinällä olevat mielenkiintoisen näköiset viirit ovat veneiden tunnusviirien pienoismalleja. Aiemmin, kun purjeveneiden purjenumero järjestelmä ei vielä ollut käytössä, jokaisella veneellä oli oma tunnusviirinsä. Viirien kilvissä olevat nimet ovat siis vanhoja tamperelaisia veneen nimiä.

Kuvat ja teksti Heska Korhonen

Lähteinä Leo Lindell ja Näsijärven Purjehdusseuran kotisivut